top of page

Avokádo

Avokádo je v našich krajinách stále oblíbenější exotickou potravinou, původně pocházející z Jižní Ameriky, daří se mu dobře v subtropických a tropických oblastech, například i ve Španělsku, které je nám asi nejblíže.

Přesto, že avokádo není sladké ani šťavnaté, jedná se botanicky o ovoce. Obsahuje velké množství tuku, čímž připomíná spíše ořech. Právě obsah tuků v dužině dělá z avokáda výjimečnou Potravinu z velkým P. Složení tuků je podobné olivovému oleji. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny (omega-9, omega-3) a lecitin, čímž napomáhá ke snižování cholesterolu, zejména LDL a mírně zvyšuje HDL. Těchto zdravých rostlinných tuků bychom se neměli vůbec bát. Pokud do svého jídelníčku zařazujete i živočišné potraviny, snažte se vždy konzumovat větší poměr těch rostlinných, vaše tělo, zejména srdce a cévy to ocení.

Avokádo obsahuje také pár gramů bílkovin, což u ovoce není tolik běžné. K tomu nabízí slušnou část vlákniny, která většině populace v jídelníčku chybí.

Na ovoce má avokádo naopak nízké množství sacharidů a velmi nízký glykemický index (super pro diabetiky, super pro nás všechny ostatní, nebudeme mít po něm hned hlad).

Z minerálních látek je avokádo bohaté na draslík, z vitamínů je možné zmínit vitamín E.

Pokud vám avokádo nechutnalo, dejte mu ještě šanci. První zkušenosti s avokádem nebývají často úspěšné, samotné avokádo nemá příliš atraktivní chuť, je potřeba ho dochutit, například citrónovou šťávou, solí nebo dalším kořením, v případě slané varianty. Je výborné do pomazánek (já z něj dělám česnekovou pomazánku), quacamole, které je výborné jako dip, pomazánka, nebo jako omáčka k těstovinám. Na sladko je bezkonkurenční, jako čokoládová pěna, krém do dortu nebo třeba do smoothie.

Avokádo je určitě skvělá potravina, která by se mohla objevit na vašem talíři. Není to ale naše lokální potravina, proto ji do jídelníčku zařazuji jen několikrát ročně. Určitě bych to s ním nepřeháněla.

Zajímavosti:

• Avokádo dozrává až po utržení, proto nevadí, když si ho v obchodě koupíme tvrdé, doma nám během pár dní dozraje.

• Obsahuje 20 - 25 % tuků v dužině.

• Jeho energetická hodnota činí cca 950 kJ/100 g.

• Ve srovnání s jiným ovocem není příliš bohaté na vitamíny, ale díky tuku je avokádo dobré kombinovat s vitamíny A, D, E a K.

• Pozor na krmení zvířat avokádem. Všechny části avokáda, včetně rostliny obsahují persin, který je pro zvířata jedovatý. Již malé množství je životu nebezpečné zejména pro papoušky. Nedoporučuje se proto podávat psům ani kočkám.

• Konzumovat opatrně by ho měli lidé s problémy se žlučníkem. Vhodné je naopak při redukční dietě, kde může nahradit tučné majonézy, dresingy a pomazánky.

• Své místo má avokádo i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Pro inspiraci několik již vzniklých receptů, které jsem natočila na YouTube:

Avokádo do tortill

Avokádo-bazalkové pesto

Čokoládová pěna

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page