top of page

Boloňské špagety z vegan mletého

Klasický recept na nejlepší boloňské špagety, co jsem kdy jedla. Navíc, z veganského mletého od NEXT LEVEL MEAT, které bylo vyhlášeno nejlepším rostlinným produktem roku 2019.

Na rostlinné stravě jsem doposud dělala variaci z červené čočky, která je taky velmi dobrá, ale nemá už tak dobrou omáčkovou konzistenci. NEXT LEVEL HACK je nutričně i chutí vcelku sympatické. Myslím, že dokáže uspokojit obě strany. Konzistence je na první pohled k nerozeznání od skutečného masa, avšak chuťově i vůní je velice příjemné. To, co mi na masu vadí, tohle mleté prostě nemá. Zároveň, kdo si chce připomenout své oblíbené jídlo, nemusí být vůbec zklamán.

Boloňské špagety

Suroviny na 4 porce:

1 cibule

1 stroužek českého česneku

2 mrkve

1 petržel

2 stonky řapíkatého celeru

1 balení next level hack - veganské mleté

rajčatový protlak z plechovky 140 g

loupaná pasírovaná rajčata z tetrapaku 500 g

bazalka, tymián, pepř, sůl, muškátový oříšek

rostlinné mléko a jablečný ocet


V hluboké pánvi na troše oleje orestujeme na drobno nakrájenou cibulku, po chvíli i česnek, přidáme cca lžičku bazalky a tymiánu, lehce opepříme a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a nadrobno nakrájený řapíkatý celer. Zeleninu chvíli restujeme, pak přidáme veganské mleté, které "rozklohňáme" na malé kousky. Můžeme jemně osolit a podlít mlékem a nechat podusit do změknutí.

Ve chvíli, kdy je zelenina měkká, můžete přilít trochu bílého vína a nechat vyvařit. Domácnosti bez alkoholu, jako je ta naše, mohou přikápnout trochu jablečného octa, ale ani to není nutné. Pak už jen přidáme rajčatový protlak, pasírovaná rajčata a na konci nastrouháme muškátový oříšek, případně ještě přisolíme.


Podáváme s klasickými špagetami, můžeme ještě posypat lahůdkový droždím a čerstvou nasekanou bazalkou.


Boloňské špagety

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page