top of page

Celer


celer

Celer bulvový je kořenová zelenina, u které se kromě kořenu, dají jíst také listy. Ačkoliv je v našem okolí často používaný, ve světě je více proslulý celer řapíkatý. Ale o něm až zase někdy příště.


Syrový celer a zejména jeho listy, obsahují až 75 mg vitamínu C na 100 g., což je o dost víc, než má třeba citron nebo pomeranč. Dále za zmínku stojí vitamíny skupiny B, vitamín A, K a E.


Celer je výborný zdroj minerálů, zejména draslíku, podobně je na tom s draslíkem třeba ještě dýně. Konzumace vyšších dávek draslíku je obecně spojována s nižším rizikem cévní mozkové příhody, dle některých studií snižuje toto riziko o celých 13 %.

Vápníku a fosforu vám celer také trochu přidá, v dobrém poměru, ale nespoléhejte na něj, jako na hlavní zdroj.

Celer je naší nejbohatší zeleninou na chlorid sodný. Tento sodík je v tzv. organické podobě a hraje významnou úlohu (na rozdíl od anorganické formy vázané např. na kuchyňskou sůl) při metabolismu vápníku (v dlouhodobé perspektivě je možné tvrdit, že se takový příjem může pozitivně projevit na procesech aterosklerózy či osteoporózy). V lidovém léčitelství se celer doporučuje při dně, revmatismu a artritidě. Pravidelná konzumace syrového celeru nebo šťávy z něj dokáže výrazně ulevit kloubům.


Typická celerová chuť a vůně je způsobena obsahem éterických olejů, kterými se celer chrání před plísněmi a bakteriemi. Stejně antibakteriálně a antimykoticky působí ve všech místech, kam se během své cesty zažívací soustavou dostane. Žaludek může dokonce chránit před vznikem vředů. Likviduje i infekce v ledvinách a močových cestách. Protože zároveň působí močopudně, pomáhá při problémech s kameny v ledvinách a v močovém měchýři.


V bulvě je zastoupeno zajímavé množství pektinu, což je rozpustná vláknina, která na sebe váže vodu a zpomaluje trávení. Společně s inulinem, který slouží jako potrava pro bakterie, se podílí na snižování vysokého krevního tlaku a vyrovnávání hladiny krevního cukru.


Celer přidávejte do polévek, omáček, ale i třeba do salátů. Výborně zvýrazní chuť.


Zajímavosti:

• Díky vysokému obsahu vitamínu C napomáhá celer zvyšovat vstřebatelnost železa.

• Obsahuje 19 kcal/100 g. To je skoro nic.

• Jeden celý celer obsahuje až 215 % DDD vitamínu K, ten je důležitá pro zdravý stav kostí, podporuje vstřebávání vápníku a snižuje riziko zlomenin o 22 %!

• Celer je silný a častý alergen, zejména v Evropě, alergen neztrácí ani po tepelné úpravě.

• Údajné afrodiziakální účinky má celer prý při pravidelné konzumaci a nejlépe v syrovém stavu.

celer

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page