top of page

Edamame

Edamame jsou mladé zelené fazolky z nedozrálých sójových bobů, které se jedly již tisíce let v Japonsku. V poslední době se těší své popularitě i jinde ve světě a pomalu se dostávají i do našich krajů. Nejčastěji se s nimi můžete setkat v asijských, nebo veganských bistrech.


edamame

Mají podobné vlastnosti, jaké známe u klasických zralých sójových bobů, jako je 12 g bílkovin, obsahujících všech 9 esenciálních aminokyselin, 6 g tuků, ale sacharidů obsahuje pomálu, zhruba 10 g na 100 g.

Z vitamínů je to především vitamín C, K a vitamíny skupiny B ( zejména B9 - kys. listová), z minerálů vápník, hořčík, draslík, železo, zinek a fosfor.

Jako v podstatě všechny luštěniny a zelenina, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, nezvyšují hladinu cukru, takže jsou vhodné i pro diabetiky a při redukční dietě. Snižují tím pádem riziko vzniku cévních onemocnění. Díky vitamínům pomáhají udržovat správou hladinu vápníku v těle a zároveň ho jejich konzumací doplňujete.


Edamame mají světlounce zelenou barvu a nasládlou chuť, sami o sobě jsou chuťově dobré bez dalších prav. Vhodné jsou proto do poke/buddha bowl, jako jeden z hlavních zdrojů bílkovin. Setkat se s nimi můžete také v asijských polévkách a Stir Fry s nudlemi, s rýží a v salátech.


Koupit si edamame lze v asijských obchodech a na internetu. V rámci asijského týdne se objevily už i v Lidlu. Sehnat je můžete nejčastěji mražené, již vyloupané, nebo ještě v lusku (pozor. lusky se nejí). Vždy je potřeba je ještě krátce povařit, ale na rozdíl od zralých sójových bobů jsou ke konzumaci připravené skoro ihned.

Další variantou jsou edamame konzervované, v této podobě tepelnou úpravu nevyžadují.

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page