top of page

Datle

Energetické nápoje přestaňte nadobro kupovat, je to zbytečnost. Přímo na palmách roste něco mnohem lepšího.

Pokud hledáte svačinu doslova nabitou energií, datle jsou přesně to pravé pro vás. Navíc jsou plné vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

datle

Čerstvé nebo sušené?

Čerstvé datle vynikají v obsahu vitamínu C, energeticky pak vychází na krásných 107 kcal na 100 g. Dokáží zklidnit podrážděný žaludek a střeva. V Turecku je čaj z čerstvých datlí využíván na žaludeční křeče. Nezralé plody pomáhají i při průjmech. V našich podmínkách se nejběžněji setkáme s datlemi sušenými. Díky množství cukru, který obsahují, dlouho vydrží, můžeme je tak uchovávat doma v zásobě. V sušené podobě datle obsahují 277 kcal na 100 g a mají o něco více draslíku, niacinu, mědi, železa, hořčíku a vápníku, než v čerstvém stavu.


Nejen energetická hodnota dána množstvím cukru v tomto ovoci má stimulující účinek, datle jsou také bohatým zdrojem vitamínu A a vitamínů skupiny B. Ty obecně prospívají v činnosti nervové soustavy a dobrému psychickému zdraví.

Zejména vitamín B5 (kys. pantothenová) napomáhá přeměně jídla v energii. Když jsme ve stresu, nebo vystaveni vyššímu výdeji energie, naše tělo o to víc kyselinu pantothenovou spotřebovává. Pokud vás čeká náročné období ve studiu, či v práci, svačinka z datlí vám může pomoci se soustředěním a se stresem.

Totéž platí při jakémkoli druhu sportu, náročnému silovému tréninku, dlouhé horské túře, nebo fyzicky náročné práci. Společně s energií si dopřejete potřebné minerály, doplníte vitamíny a antioxidanty.



Datle a spánek

Teď jsme se dozvěděli, že datle jsou výborné jako rychlý zdroj energie a lepší cesta k efektivnímu soustředění a odbourání stresu. Jak to, že zároveň pomáhají i ke klidnému spánku?

Obsahují v hojném množství esenciální aminokyselinu tryptofan, která je základem pro tvorbu spánkových hormonů. Pomáhá regulovat hladinu serotoninu, který se po setmění mění v melatonin. Melatonin je silný antioxidant, snižuje hladinu kortizolu (hormon stresu), reguluje i některé pohlavní hormony. Pravidelná konzumace datlí může pomoci upravit cirkadiánní rytmus, tedy biologický rytmus těla tak, aby se vám každý večer snadno a rychle usínalo. Datle přitom můžete konzumovat kdykoliv během dne, nemusí to být nutně těsně před spaním. Tvorba melatoninu se s věkem snižuje, nezapomeňte svým rodičům a prarodičům donést pár datlí jako dárek.



Sladkost, ale zdravá

Dobrá zpráva nejen pro diabetiky, ale i pro ostatní - i přes velkou sladkost, kterou datle vyčnívají, mají nízký glykemický index a nezvyšují, dle výzkumů, hladinu cukru v krvi. Naopak ji dokážou lépe stabilizovat. Obsahují zejména glukózu, fruktózu a sacharózu, v různém poměru (záleží na odrůdě). Různé kombinace druhů sacharidů jsou v těle pak efektivněji využity. Dokonce pomáhají chránit tepny proti ateroskleróze.

Může za to z části i vysoký obsah vlákniny, který vstřebávání cukru zpomaluje, navozuje pocit sytosti a pomáhá proti zácpě.


Datle jsou dobré jako samostatná svačinka, jsou také vhodné jako základ raw dortů, kuliček, tyčinek, nebo třeba do cukroví. Hojně jsou využívané jako sladidlo např. do rostlinných mlék, smoothies a dezertů. Kdo má jejich velkou spotřebu, je nejlepší koupit datle v podobě datlové pasty. 1 kg datlové pasty stojí obvykle 85-100 Kč. K sehnání je například na e-shopu ochutnejorech.cz. Rychlá varianta sladidla, třeba na ovesnou kaši, je nejlepší v podobě datlového sirupu.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page