top of page

Čočka


čočka

Věděli jste, že čočka je součástí lidské stravy už od neolitu? Rozšířila se z Asie do celého světa a pěstuje se i u nás. Z luštěnin je na tom se stravitelností snad úplně nejlépe.

Je proto k podivu, že je v české kuchyni zastoupena v tak malé míře. U nás v rodině se jedla jen čočka na kyselo - a to často ještě jako ohřátá hotovka z plechovky.


Spousta strávníků se bojí následného hrozícího nadýmání, které by mohlo způsobovat množství bílkovin, vlákniny a antinutričních látek. Největší hrozbou je v tomto případě konzument sám, který si nezvládne čočku správně připravit. Pokud čočku předem nenamočí, nepropláchne a správně nepovaří, není divu, že se po ní cítí nekomfortně, když si navíc dává luštěninu jen na Nový rok.



Pokud s luštěninami teprve začínáte (lepší pozdě, než nikdy), začněte s červenou čočkou, má drobná semena, která koupíte už bez slupky, stačí ji jen propláchnout a krátce povařit. Taktéž je výborná pro zapomnětlivce, protože se nemusí předem namáčet.


Čočka získala třetí místo, jako rostlina s nejvyšším obsahem bílkovin, to je po sójových bobech a konopí velmi pěkné umístění. Pyšní se tedy 25-27 g/100 g a to je víc, než má třeba kuřecí maso.

Také má úctyhodný poměr rozpustné i nerozpustné vlákniny a velmi málo tuků, to je přesně to, co od jídla chceme. Sacharidy obsahuje většinou ve formě škrobů, takže se pozvolna tráví a nekolísá nám hladina cukru v krvi = super pro diabetiky, super pro náš pocit hladu, který nepřijde tak brzy.

A kdo potřebuje doplnit vitamíny skupiny B, čočka mu je s radostí nabídne. Mimo ně ještě železo, mangan, selen, zinek, draslík, hořčík, vápník a fosfor.


Čočku můžete také jednoduše naklíčit. Klíčením luštěniny pokračují v růstu a tvorbě živin. Antioxidanty čočky se téměř zdvojnásobí. Škroby, tuky a další živiny, připravené vyživovat mladou rostlinku, se začínají přeměňovat na vitamíny, enzymy a další formy bílkovin, minerálních látek a cukrů. Při klíčení se spotřebují těžce stravitelné sacharidy, takže klíčky nezpůsobují plynatost.


Jak naklíčit čočku?

V zavařovací sklenici, přikryté kouskem látky, připevněné gumičkou, nechte čočku přes noc namočenou ve vodě, ráno vodu vylijte a čočku dvakrát denně propláchněte. Za dva dny je naklíčená čočka připravena ke konzumaci.


Zajímavosti:

• Obsahuje 343 kcal/100g.

• Je vhodná i do příkrmů pro kojence.

• Je bohatá na fytochemikálie.

• Čočka je nezbytnou součástí indické kuchyně.

• V Česku vede čočka zelená, výborná je také do polévek, dá se z ní připravit sekaná a nebo třeba karbanátky a placky do burgerů.

• Černá čočka se nazývá beluga, je ze všech druhů nejmenší. Díky tmavé barvě obsahuje velké množství antioxidantů, skoro jako borůvky.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page