top of page

Road trip Rakousko: Korutany II.


Léto je v plném proudu, teploty zrovna příjemně klesly lehce pod 25°C, nejlepší čas vyrazit objevovat nová místa. Pokračujeme tam, kde jsme minulý rok přestali. Náš cíl je užít si cestu. Trasu máme naplánovanou jen sporadicky, podle bydlení, které jsme si den/dva předem zabukovali.

Ráno se probouzíme ještě ve Štýrském Hradci. Jdeme si do Penny koupit neromantickou snídani v podobě jahodového Alpra jogurtu, který jíme rovnou v autě. Chceme být co nejdříve v dalším stanovišti.

Pokud jsem minule psala, že se krajina mění, tak teď rozhodně. Okolí je víc a víc hornaté, řeka v údolí má nádhernou tyrkysovou barvu, v každé vesnici se tyčí kostelík s ostrou střechou, cesty se klikatí, aut na silnicích ubývá.

Klagenfurt

Zastavujeme v hlavním městě rakouské země Korutany v Klagenfurtu. Téměř v jeho středu nacházíme restauraci TriVida. Nepatří, v porovnání s ostatními, úplně mezi ty nejlevnější, ale pokud si vyberete něco z denního menu, můžete se vejít do 10 € na osobu. Restaurace je laděná do zdravého životního stylu, vaří z kvalitních a čerstvých surovin. Navíc nabízí nevšední rakouskou kuchyni, kterou jen tak někde nevyzkoušíte. Dostanete zde i anglické menu. Martinovo jídlo jsme identifikovali jako pečené cukety s paprikovou omáčkou a bramborami. Neptejte se, co jsem měla já já. Byly to velmi zajímavé knedlíčky/pirohy, plněné čímsi, ale rozhodně vím, že tam byla máta.

Přejeli jsme kousek na západ od restaurace k parku s miniaturními modely různých staveb z celého světa Minimundus, kde je parkování zdarma. Je tu i vnitřní expozice, hlavně pro děti. Můžete tu každých 30 minut zajít i do 4D kina na krátký "film". Venkovní expozice je poměrně rozsáhlá a nějaký čas na prohlídku zabere.

Auto jsme nechali na parkovišti, prošli místní Europark, až k jezeru Wörthersee. Určitě mu věnujte chvilku času. Je to 5. největší jezero v Rakousku a už tak, je obrovské. Vejdou se sem přístavy, koupaliště, loďky i nejstarší křesťanská osada široko daleko. Teď v létě tady vládne opravdu přímořská atmosféra, slunce jsme si tu užili až dost.

Zatím nejlepší ubytování

Den se chýlí k večeru, ještě jedeme na rychlý nákup do Sparu, protože konečně budeme bydlet v apartmánu! Bydlení máme kus od města, vede k němu jen úzká cesta, na kterou se vejde sotva jedno auto. V okolí je jen pár domů. Majitelka nás po telefonu dovedla ke klíči a celý malý domek máme jen pro sebe. Je větší, než náš byt, má i víc místností a rozhodně je na hezčím místě. Kouzelnější výhled jsem dlouho neviděla. Udělali jsme si rychlou večeři, vyprali prádlo a když jsme zrovna jedli na plácku venku před domem, přišla se na nás podívat kravička s mladým býčkem. Tak jsme se společně pozorovali, vyfotili, navečeřeli a bylo nám krásně. Po jídle jsme šli ještě na procházku do lesa přímo vedle domku a trochu omrknout okolí. Nikde žádný člověk, jen krásná příroda.

Trochu rakouské turistiky

Klidně bychom tu zůstali déle, ale apartmán byl volný jen na jednu noc. Po snídani jsme opět vyrazili na poslední zastávku v Rakousku, před Slovinskem. Cestou je právě soutěska Tcheppaschlucht. Z parkoviště se vydáte přes dřevěný mostík nad silnicí, po vyznačené trase. Za chvíli se dostanete ke krásně čisté říčce, podle které půjdete většinu trasy. O kus dál se dostanete k části, kde si zaplatíte vstup (8,5 €), peněz rozhodně litovat nebudete. Ač je příroda panensky čistá, cesty jsou skvěle udržované, půjdete po schodech, dřevěných cestách podél skály, mostech, ale i přírodních cestách. Můžete si vybrat z několika tras, podle délky a náročnosti. Hned z několika konečných stanovišť vás poté autobus doveze zpátky na parkoviště. To určitě oceníte, protože vás dohromady čeká až kilometrové stoupání.

Tip: Na místo se vyplatí dorazit ještě ráno. Když jsme opouštěli parkoviště, zrovna dorazil autobus s turisty a všude bylo už tak plno. Takhle jsme si užili trasu skoro sami, bez lidí. Další plus je to, že ráno i v létě bývá ještě příjemný chládek.

Projíždíme si trasu, kterou nás před chvíli vezl autobus, od silnice je vidět i vodopád, který jsme obdivovali z blízka a míříme do tunelu. Čeká nás Slovinsko, ale to až zase příště...

Pokračování příště...

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page