top of page

Vegan boty nejen pro vegany

V čem jsou boty pro vegany lepší a proč bychom jim měli dát šanci?

Dokud se lidstvo bude krmit masem, je zcela jisté, že se bude dál zpracovávat i kůže z těchto zvířat. Když vynecháme etický problém, který by nepřekousl asi žádný vegan, ekologický a i společenský rozpor je tu zásadní. Pojďme se na tuto problematiku ve zkratce podívat.

Vegan obuv

Jak to chodí v kožedělném průmyslu?

87% vyrobených bot pochází z Asie. Kožedělný průmysl je praktikován hlavně v zemích s levnou pracovní silou (zejména Čína a Indie). Pracovníci v těchto manufakturách musí vykonávat těžkou práci v nevhodných podmínkách, jsou vystaveni toxickému prostředí, bez účinných ochranných pomůcek, bez bezpečnostních postupů a školení pro výkon práce. To vše, za co nejnižší plat. Vlastně, ještě nižší platy tady dostávají ženy a děti, které jsou na tuto práci také využívány.

Stále si toužíte koupit boty za pár stovek? Pokud ano, pokračujte ve čtení.


Výroba stažené kůže ze zvířat do podoby kůže, jakou známe z obchodů, je náročný proces. Při činění kůže vzniká velké množství kapalného i pevného odpadu. Na zpracování 1 tuny surové kůže se spotřebuje až 500 kilogramů chemických látek. Zároveň vzniká přibližně 600 kilogramů pevného odpadu a 15 až 50 m3 odpadní vody. Použitá voda a špatně skladovaný odpad z výroby, navíc dál kontaminuje vodní toky a podzemní vodu, vedle kterých se továrny staví.


,,V pohodě, koupím si místo toho boty z eko kůže, tu mají všude a je levnější."

Eko kůže a koženka, není sice z živočišných materiálů, nicméně označení eko, zde neznamená ekologická, nýbrž ekonomická. Masová výroba obuvi z PVC, zanechává v přírodě také svoje dopady. Výroba a následná likvidace těchto ropných produktů je dlouhodobě neudržitelná a v dnešní době bychom se tímto směrem neměli ubírat.


Nové a inovativní způsoby veganské kůže jsou tedy správnou volbou nejen v případě, kdy nechcete využívat cokoli ze zvířat, jsou také ekologické, bez emisí a s nízkou uhlíkovou stopou.

Vegan obuv

Z jakých materiálů se vyrábí veganská kůže pro vegan boty?

Nejpodobnější materiál zvířecí kůži svými vlastnostmi i vzhledem, je kůže vyrobená ze syntetických polyamidových a polyuretanových mikrovláken. Tento materiál je elastický, dokáže se tak přizpůsobit přímo noze, je prodyšný a voděodolný. Navíc třikrát lehčí, než kůže, pyšní se dlouhou trvanlivostí a není potřeba o něj nijak speciálně pečovat.

S každým rokem se výrobci snaží využívat 100% recyklované materiály, jako např. PET lahve, airbagy, pro podrážky se často využívají recyklované pneumatiky.


S novými technologiemi přichází také nové možnosti přímo z přírodních materiálů a nevyužitého odpadu z nich.

Na trhu se začíná objevovat obuv, kde část veganské kůže tvoří obilí, nebo třeba celulóza. Známé jsou tkané materiály, na které se využívá organická bavlna, len a konopí. Podrážky se dají vyrobit z přírodního kaučuku. Důraz se také klade na biologicky odbouratelné bioplasty. Boty jsou tak často zcela kompostovatelné.


Muskin je materiál, který vypadá opravdu věrohodně, jako pravá kůže. Vyrábí se zcela bez chemikálií, je 100% rozložitelný, voděodolný, zároveň prodyšný a to všechno proto, že je z hub druhu Phellinus ellipsoideus!


Geniální materiál na výrobu bot je například korek (ano, ten, který znáte ze špuntů). Je to neobyčejně obyčejná kúra z dubu korkového, která velmi rychle znovu dorůstá, stromy se tak nekácí, ale využívají znovu a znovu. Korek je přirozeně voděodolný a navíc vypadá stylově.


K výrobě bot z materiálu zvaného Piñatex není potřeba již žádná další voda, hnojiva, ani pesticidy, jelikož se vyrábí z ananasových listů, které zbydou jako vedlejší produkt při pěstování ananasů. Boty z nich jsou lehké, měkké, prodyšné a snadno se barví.


U tropického ovoce ještě zůstaneme. V Nizozemí se vyrábí dokonce už i vegan boty z mangového pyré. Manga, která by se jinak musela vyhodit, dostává firma zdarma a dále je drcením a sušením zpracovává do výsledného produktu. Více o ní se dozvíte v následujícím videu (s českými titulky).



Seznam udržitelných a veganských značek dostupných v Čr:


Pokud znáte ještě další značky, které splňují tato kritéria, neváhejte a napište je do komentářů, seznam budu pravidelně aktualizovat.


Zdroj:

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page