top of page

Oblek pro ženicha



Naší svatbu jsme pojali zodpovědně a ohleduplně ke zvířatům a částečně i k přírodě. To se netýká jen hostiny a jídla samotného, ale například i volby oblečení a bot. V tomto článku vám trochu přiblížím jaké jsou možnosti pro ženicha.

Jako nevěsta jsem si myslela, že přípravy mé osoby na svatbu, budou mnohonásobně složitější, než než ty ženichovi, nicméně nakonec se ukázalo, že je to dost vyrovnané.

Košile

Košili si Martin kupoval v předstihu, aby ji využil ještě před naší svatbou. Pořídil si obyčejnou bílou bavlněnou z T. M. Lewin. Má jednu skvělou výhodu - nemusí se žehlit.

Oblek

Pokud jste muž a vybíráte oblek, nabízí se hned několik nejčastějších možností:

• Koupit si již hotový oblek v běžných obchodech a doufat, že vám padne, nebo si ho dodatečně nechat upravit na vaší postavu.

• Další možností je vybrat si oblek ve specializovaných obchodech, kde hotové obleky upravují přímo pro vás.

• Nechat si ušít oblek na míru.

Pokud vám záleží na použitých materiálech, v prvních dvou možnostech máte pouze omezený nebo žádný výběr. Běžně se na výrobu obleků používá vlna a kašmír, což jsou materiály ze srsti zvířat, která jsou na to chovaná. Mnohdy ve špatných podmínkách, kde je s nimi surově zacházeno a jsou brány jen jako nástroje na výdělek peněz. Naštěstí jsou i jiné, rostlinné materiály, z kterých se obleky vyrábějí.

Ale pozor, ne všude, kde se obleky šijí, jsou možnosti pouze rostlinných materiálů. Martin se nakonec rozhodl pro krejčovství Peter Vennett, kde byla možnost ušití obleku podle jeho představ a dokonce šijí i v ČR, ale i v Thajsku. Tak jsme se raději zeptali, jak to funguje:

"Obleky jsou šity v menší krejčovské dílně, místní krejčí osobně známe.

Dodavatelské a odběratelské vztahy fungují v Thajsku podobně jako v ČR. Rozhodně si nepředstavujte něco podobného jako třeba továrny Nike v Bangladeši.

Místní dodavatelé mají svou cenovou politiku, kterou akceptujeme (je závislá na objemu realizovaných objednávek). Z našeho pohledu se tedy jedná o win-win obchodní vztah. Nemusíte mít obavy, naše obleky nešijí děti, pokud míříte svým dotazem tímto směrem."

Celý oblek je z lnu, což se běžně nedělá, ale zákazníkovi rádi vyjdou vstříc. Takový oblek se snadněji pomuchlá, ale na teplé dny je ideální, navíc lehký a poddajný.

Do krejčovství se stačí objednat na zkoušku, kde si změří míry, vyberou všechny možné i nemožné detaily, jako střih, počet knoflíků, barvy nitě atd... Oblek vám do měsíce připraví, pak už ho jen vyzkoušíte a pokud vše sedí, vyzvednete.

Boty

Při výběru bot už ani jeden z nás nedáme dopustit na veganskou obuv z EtikButiku, zejména na značku Will's, která se navíc vyrábí eticky v Portugalsku. Je z veganské kůže, o kterou se nikterak nemusíte starat, je nepromokavá a dlouho vydrží.

Chceš se dozvědět něco více o výživě?

Kromě vymýšlení receptů a psaní článků, se na webu věnuji také nutričnímu poradenství. Sestavuji výživové plány každému na míru a ráda v tom dělám tak trochu osvětu.

bottom of page